Thorbeckedebat met Johan Remkes en Herman Tjeenk Willink op 9 mei 2019 in Odeon

Thema: De gele hesjes voorbij?
Thorbeckedebat met Johan Remkes en Herman Tjeenk Willink op 9 mei in Odeon

Voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel Johan Remkes en voormalig vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink debatteren donderdag 9 mei a.s. in Zwolle over de houdbaarheid van ons parlementair stelsel. Het thema sluit aan bij het vorige debat op 10 oktober 2018 toen Kajsa Ollongren een open brief schreef aan Johan Rudolph Thorbecke.

Parlementair Stelsel

Ons bestuur en onze democratie vragen voortdurend om onderhoud volgens Minister Kajsa Ollongren in het Thorbeckedebat van vorig jaar. Is ons parlementaire stelsel sterk genoeg om in deze veranderende samenleving goed te blijven functioneren? Wordt de stem van burgers voldoende gehoord? Deze vragen heeft de Staatscommissie Parlementair Stelsel in opdracht van het kabinet onderzocht. Voorzitter Johan Remkes licht donderdag 9 mei in Zwolle de belangrijkste aanbevelingen toe tijdens het Thorbeckedebat.

Vernieuwing

Is vernieuwing van de parlementaire democratie voldoende om te voorkomen dat onze democratische rechtsstaat onder druk komt te staan? Volgens Herman Tjeenk Willink zijn burgers cliënt en consument geworden en gaat dat ten koste van het publieke besef: ‘Met mij persoonlijk gaat het goed, maar met ons gaat het slecht’. In zijn oproep Groter denken, kleiner doen pleit hij voor een nieuw burgerschap: leraren, rechters, zorgverleners moeten zelf hun werk kunnen vormgeven. Wat mensen inspireert is meer waard dan het korte termijn rendement. ‘De mensen deugen wel, maar het systeem is aan slijtage onderhevig’, aldus Tjeenk Willink.

Na afloop is er ruimte voor debat met het publiek onder leiding van de Zwolse Thorbeckedeskundige dr. Jan Drentje.

Aanmelden via Zwolse Theaters

Het debat vindt plaats in Zwolse Theaters, Odeon, aan de Blijmarkt 25 in Zwolle. Toegang is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Meer informatie en aanmelden kan via https://Zwolsetheaters.nl/programma/thorbeckedebat.

Parkeren kan aan de Emmawijk en Burgemeester van Royensingel. Voor minder validen is er parkeergelegenheid aan de Potgietersingel en Blijmarkt.

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply